5 tips om driftbuien bij jouw kind onder controle te krijgen! | Praktijk Mobiel

Zijn driftbuien en woedeaanvallen bij jouw kind dagelijkse kost?

Met deze 5 tips en een video tem je elke driftbui!

1. Check of je kleuter of peuter hongerig, dorstig, vermoeid of overprikkeld is

Veel driftbuien bij jongere kinderen komen voort uit het niet kunnen benoemen van de eigen gevoelens en emoties. De hersenen van jouw kleuter of peuter zijn volop in ontwikkeling. Dit betekent dat kinderen nog niet in staat zijn om op een rustige manier aan te geven dat ze honger hebben, of moe zijn of dorst hebben.
In het filmpje onderaan deze pagina krijg je te zien hoe een kleuter een woedebui heeft omdat hij honger heeft en geeft Liesbeth advies hoe de papa met deze situatie kan omgaan.
Oberserveer jouw zoon of dochter en kijk of er een patroon is. Als je kind op dezelfde momenten van de dag driftbuien heeft (bijvoorbeeld na schooltijd). Kan je proberen om je zoon of dochter een snack te geven, of een rustpauze in te bouwen in het avondritueel. Zo voorkom je de driftbui in de eerste plaats.
Honger, dorst, vermoeidheid zijn maar enkele van de mogelijke onderliggende oorzaken van de woedeaanvallen van jouw kleuter.
Er zijn meer dan 30 redenen waarom jouw oogappel spontaan in een brandende vulkaan veranderd. Wil jij de woedeaanvallen van jouw kind effectief aanpakken? Dan is het belangrijk dat jij de echte onderligende reden van de woedebuien bij jouw zoon of dochter leert kennen.
Benieuwd naar deze 30+ dekselse woedebui veroorzakers?
Klik hier en meld je gratis aan voor mijn verassende ‘weg-met-woedebuien’ opvoedtips.

2. Benoem de emotie van jouw kind!

Als je kind ontvlamt in weer een nieuwe woedebui is het niet eenvoudig om rustig te blijven. Toch loont het om dit te doen. Je geeft hiermee namelijk het goede voorbeeld. Ga bij de volgende driftbui eens op ooghoogte zitten en neem de tijd om de emotie van je kind te benoemen. Zo toon je dat je de driftbui serieus neemt en dat je rekening wil houden met zijn of haar gevoelens. Hierdoor zal de spanning bij jouw oogappel ook meteen zakken, want jouw kind voelt zich erkend in zijn emotie, dat geeft uiteindelijk rust.
Bijvoorbeeld:
"Ik zie dat je boos bent omdat je geen televisie mag kijken. Dat is oké, je mag boos zijn"
"Ik zie dat je verdrietig bent omdat jouw broer vandaag logeert bij een vriendje. Dat is niet erg, ik ben ervoor jou"

3. Stel duidelijke grenzen en houdt je eraan!

Kinderen hebben grenzen nodig om zich veilig en gelukkig te voelen. Het is natuurlijk iets helemaal anders om hen daarvan te overtuigen. Laat je vooral niet afschrikken als je zoon of dochter in een driftbui ontvlamt als er een grens overschreden is.
Geef erkenning voor het gevoel (Ik snap dat je boos bent en dat mag)
Blijf rustig
Laat jouw kind focussen op wat er wel kan (Je mag morgen terug televisie kijken, nu mag je met je blokken spelen of een tekening maken)
Laat je vooral niet verleiden om jouw grens te verleggen. Indien je dit wel zou doen, leert jouw zoon of dochter dat hij door middel van een driftbui zijn zin kan krijgen.
Leren hoe je grenzen stelt en ze bewaakt?
Klik hier en meld je gratis aan voor mijn verassende ‘weg-met-woedebuien’ opvoedtips.

4. Geef keuzes aan jouw kind!

Kinderen stellen veel vragen. Heel vaak is het antwoord hierop neen. Kan jij je voorstellen dat dit heel frustrerend is?
Maar het kan ook anders. Door jouw zoon of dochter keuzes aan te bieden kan je een nee vermijden en laat je jouw kind focussen op alternatieven die wel mogelijk zijn.
Bijvoorbeeld:
Als je kleuter de kamerplanten te lijf gaat: "Dat vind je leuk he? En toch is het geen speelgoed, je kan wel met je dieren of met jouw playmobile spelen"
Als je kind niet zelf naar boven wil voor het slapengaan: "Dat is Ok? Hoe gaan we dan wel naar boven, wil je op mijn rug als een paardje of vlieg je naar boven als een raket?"

5. Zoek externe hulp indien de driftbuien frequent zijn en lang duren!

Elke ouder krijgt te maken met drift- en woedebuien. Dit is normaal en hoort bij de ontwikkeling van kinderen. Indien driftbuien meerdere malen per dag voorkomen (meer dan 3x per dag), heel lang aanslepen (10 minuten of meer) of in agressie eindigen kan het raadzaam zijn om er een professional bij te halen. Zo kunnen er onderliggende emoties of ontwikkelingsproblemen zijn die bij jouw zoon of dochter speelt.
Wil jij hulp bij het aanpakken van de woedebuien bij jouw zoon of dochter? maak een afspraak of
🗨️ Stuur ons een bericht
.
(Lees verder om een filmpje te bekijken waarin Liesbeth een woedebui bij een echte kleuter evalueert)

Ja? Dan kan ik helpen

Liesbeth Desmet met 3 kinderen
Meer dan 10 jaar ervaring als kinderpsycholoog en cognitief gedragstherapeut met honderden kinderen en gezinnen

"Vroeger duurden driftbuien 3 kwartier en meerdere keren per dag. Nu minder dan één per dag. En als er ééntje is, duurt het 5 tot 10 minuutjes."

Delphine De Smet (mama van 2 kinderen)

"We hebben onze dochter terug zien openbloeien"

Catherine Naessens (mama van Ester)

In 2017 werd ik voor het eerst mama. De 2 eerste levensjaren van mijn oudste zoontje waren heel zwaar. Hij had dagelijks heftige woedebuien en werd meerdere keren per nacht wenend wakker. Dat woog na een paar maanden door op mijn man en ik.

Als kinderpsycholoog, pedagoog en cognitief gedragstherapeut heb ik elf jaar universitaire studies achter de rug en wist ik dus best wel wat af van de ontwikkeling en opvoeding van kinderen. Door de vermoeidheid viel ik toch vaak terug op straffen, roepen of dreigen.

Ik merkte zelf hoe moeilijk het is om de theorie in de praktijk toe te passen als je door de constante huil- en woedebuien weinig rust vindt.

Ik had het gevoel dat ik tekort schoot als mama. Ik wou heel graag op een andere manier met mijn peuter omgaan!

Daarom ging ik op zoek naar een praktische en gemakkelijk toe te passen methode om ons gezin uit die vicieuze cirkel te halen.

Na jaren van experimenteren en bijsturen kan ik zeggen dat het mij gelukt is. De band die ik nu heb met mijn zoon is onbeschrijfelijk!

In 2019 werd ik voor de tweede keer mama, dus kreeg ik de kans om mijn methode vanaf de geboorte toe te passen.

Mét waanzinnige resultaten, want mijn tweede zoontje kon op tweejarige leeftijd al perfect duidelijk maken wat hij wilde zonder in een kleine vulkaan te veranderen.

De laatste jaren leerde ik honderden ouders hoe ze meer rust in hun gezin kunnen krijgen en meer liefdevolle momenten beleven met hun kinderen."

Toegepast: Hoe omgaan met een woedebui bij een kleuter.

mock-up-weggever
Voorkom woedebuien bij jouw peuter of kleuter zonder toe te geven.
In 8 weken merkbaar minder woedebuien bij jouw kleuter of peuter door Liesbeth's gratis opvoedGids!