Zijn driftbuien en woedeaanvallen bij jouw kind dagelijkse kost?

Met deze 5 tips en een video tem je elke driftbui!


1. Check of je kleuter of peuter hongerig, dorstig, vermoeid of overprikkeld is

Veel driftbuien bij jongere kinderen komen voort uit het niet kunnen benoemen van de eigen gevoelens en emoties. De hersenen van kleuters en peuters zijn volop in ontwikkeling. Dit betekent dat kinderen nog niet in staat zijn om op een rustige manier aan te geven dat ze honger hebben, of moe zijn of dorst hebben.

In het filmpje onderaan deze pagina krijg je te zien hoe een kleuter een woedebui heeft omdat hij honger heeft.

Oberserveer jouw zoon of dochter en kijk of er een patroon is. Als je kind op dezelfde momenten van de dag driftbuien heeft (bijvoorbeeld na schooltijd). Kan je proberen om je zoon of dochter een snack te geven, of een rustpauze in te bouwen in het avondritueel. Zo voorkom je de driftbui in de eerste plaats.

2. Benoem de emotie van jouw kind!

Als je kind ontvlamt in weer een nieuwe woedebui is het niet eenvoudig om rustig te blijven. Toch loont het om dit te doen. Je geeft hiermee namelijk het goede voorbeeld. Ga bij de volgende driftbui eens op ooghoogte zitten en neem de tijd om de emotie van je kind te benoemen. Zo toon je dat je de driftbui serieus neemt en dat je rekening wil houden met zijn of haar gevoelens. Hierdoor zal de spanning bij jouw oogappel ook meteen zakken, want jouw kind voelt zich erkend in zijn emotie, dit geeft uiteindelijk rust.

Bijvoorbeeld:

  • "Ik zie dat je boos bent omdat je geen televisie mag kijken. Dat is oké, je mag boos zijn
  • "Ik zie dat je verdrietig bent omdat jouw broer vandaag logeert bij een vriendje. Dat is niet erg, ik ben ervoor jou"

3. Stel duidelijke grenzen en houdt je eraan!

Kinderen hebben grenzen nodig om zich veilig en gelukkig te voelen. Het is natuurlijk iets helemaal anders om hen daarvan te overtuigen. Laat je vooral niet afschrikken als je zoon of dochter in een driftbui ontvlamt als er een grens overschreden is.

  • Geef erkenning voor het gevoel (Ik snap dat je boos bent en dat mag)
  • Blijf rustig
  • Laat jouw kind focussen op wat er wel kan (Je mag morgen terug televisie kijken, nu mag je met je blokken spelen of een tekening maken)

Laat je vooral niet verleiden om jouw grens te verleggen. Indien je dit wel zou doen, leert jouw zoon of dochter dat hij door middel van een driftbui zijn zin kan krijgen.

4. Geef keuzes aan jouw kind!

Kinderen stellen veel vragen. Heel vaak is het antwoord hierop neen. Kan jij je voorstellen dat dit heel frustrerend is?

Maar het kan ook anders. Door jouw zoon of dochter keuzes aan te bieden kan je een nee vermijden en laat je jouw kind focussen op alternatieven die wel mogelijk zijn.

Bijvoorbeeld:

  • Als je kleuter de kamerplanten te lijf gaat: "Dat vind je leuk he? En toch is het geen speelgoed, je kan wel met je dieren of met jouw playmobile spelen"
  • Als je kind niet zelf naar boven wil voor het slapengaan: "Dat is Ok? Hoe gaan we dan wel naar boven, wil je op mijn rug als een paardje of vlieg je naar boven als een raket?"

5. Zoek externe hulp indien de driftbuien frequent zijn en lang duren!

Elke ouder krijgt te maken met drift- en woedebuien. Dit is normaal en hoort bij de ontwikkeling van kinderen. Indien driftbuien meerdere malen per dag voorkomen (meer dan 3x per dag), heel lang aanslepen (10 minuten of meer) of in agressie eindigen kan het raadzaam zijn om er een professional bij te halen. Zo kunnen er onderliggende emoties of ontwikkelingsproblemen zijn die bij jouw zoon of dochter speelt.

Meer info gewenst? Stuur ons gerust een bericht of maak een afspraak

Toegepast: Hoe omgaan met een woedebui bij een kleuter.

Wil jij leren hoe je zelf met de woedebuien van jouw kind kunt omgaan?

rust in je gezin training

Ga aan de slag met onze online training: rust in jouw gezin

Jouw kind beter leren kennen
Jouw eigen ouderschapsstijl kennen
(Bijna) geen driftbuien meer
Gedrag bij je kind verankeren voor duurzame verandering
Rust in je gezin - onbetaalbaar 😃
Meer informatie
Mama van Liam (3 jaar)
mama Laura
⭐⭐⭐
"Liesbeth ging dieper in op de onderliggende reden van Liams dagelijkse driftbuien. Éenmaal het duidelijk was dat Liam vooral zelf zijn kunnen wou ontdekken inplaats van wij die het voor hem voordoen verdwenen zijn driftbuien als sneeuw voor de zon!"
Papa van Kato (8 jaar)
papa Arno
⭐⭐⭐
"Kato kon vroeger zonder reden heel boos worden. Dit mondde vaak uit in agressie naar andere kinderen toe. Sinds de pedagoge van Praktijk Mobiel ons begeleidt zijn de woedeaanvallen afgenomen en is er terug meer rust in ons gezin!"
Mama van Sander (11 jaar)
mama Santer
⭐⭐⭐
"De school van Sander gaf aan dat onze zoon vaak agresief gedrag stelde! Dankzij de sociale vaardigheidstraining van Praktijk Mobiel heeft Sander een betere relatie met zijn klasgenoten en vertoont hij minder agresief gedrag."

Win tijd!

Onze kinderpsycholoog komt naar je toe in West- en Oost-Vlaanderen!

Een consultatie bij ons heeft dus Minimale impact in uw dagelijkse gezinsplanning.

Wij leren jouw kind in zijn omgeving kennen. Zo kunnen wij een beter advies geven.

Voor gesprekken die moeilijker in te passen zijn in de thuissituatie kan je steeds terecht in onze praktijkruimte te Gent of Lebbeke.

Je kan op ons rekenen in:

{{ infowindow }} ! Klik voor meer informatie.
Afspraak maken
stuur ons een bericht!
Afspraak maken