Een kind opvoeden heeft vele facetten

Heeft je kindje het moeilijk om vrienden te maken? Is het onmogelijk om hem of haar gezond te laten eten? Wij weten uit ervaring dat het als ouder niet altijd eenvoudig is om je kind in de juiste richting te begeleiden. Wij ondersteunen u als ouder bij de opvoeding van uw kinderen.

Onze kinderpsychologen geven ondersteuning bij volgende uitdagingen:

IQ test

Heeft u een intelligentietest nodig voor uw logopedist, CLB, ...? Bij ons bent u aan het juiste adres. Wij nemen IQ testen af volgens de recentste methodes. Wij voorzien ook steeds een officieƫl verslag. Het resultaat van de IQ test kan ook besproken worden voor extra duiding.

Lees ook volgende blogposts!

Vrienden maken

Sociale vaardigheden zijn belangrijk. Valt het je op dat uw kind sociaal niet zo behendig is? Basis sociale vaardigheden zijn aan te leren. Een goed begrip van sociale interactie leidt tot meer vrienden en minder kans tot pesten.
Wij organiseren sociale vaardigheidscursusen eventueel aangevuld met een thuis- of schoolobservatie voor gedetailleerd advies op maat van uw kind.

Concentratie moeilijkheden

Studeert je kind niet of nauwelijks voor de schoolproeven? Ook al haalt je kind goeie cijfers zonder studeren, investeren in een goede studiehouding werpt zijn vruchten af op latere leeftijd. Slagen in het middelbaar en verdere studies is onmogelijk zonder een goeie studiehouding. Prakijk mobiel organiseert studiebegeleidingen waarbij we uw kind helpen het verwerken van zijn of haar leerstof.

Eetproblemen

Je kindje wil niet eten of wil enkel snoep?
Is het elke dag terug een strijd om je oogappel te laten eten?
Onze kinderpsycholoog komt bij u thuis het eetmoment observeren. Daarna geven we meteen praktische tips om deze en vele andere eetproblemen het hoofd te bieden.

Lees ook volgende blogposts!

Driftbuien

Bij alles wat je vraagt is het antwoord standaard nee. Het engeltje van vroeger is nu overmand door driftbuien.
Het is aan jou als ouder om consequent te zijn en duidelijke grenzen af te bakenen.
Na het intakegesprek, waarin we peilen naar de oorzaken en triggers van de driftbuien, observeren we uw kleuter of peuter in zijn omgeving. Hierbij geven we u als ouder concrete handvaten om met deze situaties om te gaan.

Dwang

Sommige kinderen ervaren een sterke drang om op vaste momenten de grond te tikken omdat ze bang zijn dat er iets zal gebeuren als ze dat niet doen. Anderen voelen de sterke behoefte om 5x per dag hun handen te wassen. Doet uw kind bepaalde dingen telkens weer opnieuw zonder dat hij of zij dat eigenlijk wil? Of heeft uw zoon of dochter terugkerende gedachten waar hij of zij vanaf wil? Van dwanghandelingen en -gedachten af raken is niet eenvoudig. Onze kinderpsychologen zijn ervaren in deze materie. Binnen de thuiscontext kunnen we uw kind van zijn of haar dwang afhelpen.

Scheiding

Een scheiding is niet gemakkelijk, niet voor u als ouder, maar ook uw kleuter of peuter is hiermee bezig.
Hoe vertel je dat mama en papa gaan scheiden aan een 7-jarige? Welke reactie kan ik verwachten? Hoe ga ik hiermee om?
Een nieuwe partner? Waar op letten bij een nieuw samengesteld gezin?? Hoe breng ik mijn kleuter in contact met de kinderen van mijn nieuwe partner?
Na het intakegesprek begeleiden we u als ouder in het kaderen van de scheiding naar uw kinderen. Indien nodig gaan we in gesprek met uw kind om de overgang naar een nieuwe toekomst gemakkelijker te maken.

Rouw

Leeft je kind teruggetrokken sinds het overlijden van zijn of haar grootmoeder? Ook jonge kinderen hebben nood aan rouwverwerking. Het verwerken van een verlies is belangrijk om van uw zoon of dochter een weerbaar individu te maken die dit verdriet een plaats kan geven.

Opvoeding

Hoe ga ik om met ongewenst gedrag? Belonen of straffen wat werkt het best? Hoe straf ik een kleuter?
Bij kinderen opvoeden komt veel kijken. Praktijk mobiel wil u met raad en daad bijstaan.
Onze kinderpsycholoog komt bij u thuis voor een intakegesprek waarin we peilen naar uw vragen. We geven u concrete handvaten waar u meteen mee verder kunt.
Indien nodig spreken we ook met het kind om eventuele hulpvragen in kaart te brengen.

Lees ook volgende blogposts!

Slaapproblemen

Kinderen van de lagere schoolleeftijd maken zich vaak meer zorgen dan wij volwassenen denken. zorgen en angsten kunnen een mogelijke oorzaak zijn van slaapproblemen op deze leeftijd. Samen met de ouders en het kind kijken we hoe we de slaapmoeilijkheden kunnen aanpakken. Omdat wij aan huis komen kan onze kinderpsychologe een heel concreet beeld van de situatie krijgen.

Angsten

Heb je de indruk dat jouw kindje overdreven bang is, waardoor het erg aanhankelijk is en weinig durft te exploreren? Heeft je kind te kampen met bepaalde angsten waardoor hij/zij niet meer durft te gaan slapen? Samen zoeken we naar de oorzaak van de angst en geven we handvaten om jouw kindje minder bang te laten zijn.

Depressie

Voelt uw kind zich niet zo goed in zijn vel? Merk dat uw zoon of dochter vaak uiting geeft aan zwarte gedachten. Uw oogappel kan mogelijks een depressie hebben. Met beproefde technieken gaan we het gesprek aan. We onderzoeken waar de gedachten vandaan komen en geven het kind handvaten om in de toekomst weerbaarder te worden voor negatieve gevoelens.

stuur ons een bericht!
Afspraak maken